ul. Św. Jana 33, 43-220 Bojszowy, tel./fax 032 218 91 22      
sp_bojszowy@poczta.onet.pl   www.spbojszowy.pl      
 

    
 
     INSTRUKCJA
     e-dziennik

    
 
     STRONA GŁÓWNA
     INFORMACJE
     UBEZPIECZENIE
     UCZNIÓW
     DOKUMENTY
     STOŁÓWKA
     ŚWIETLICA
     PEDAGOG
     SZKOLNY
     LOGOPEDA
     SZEŚCIOLATKI
    
     WYDARZENIA
     FACEBOOK
     ZAJĘCIA
     POZALEKCYJNE
     ZHP
     NAUCZYCIELE
     UCZNIOWIE
     OSIĄGNIĘCIA
     GALERIA
     HISTORIA
     KRONIKI
     ARCHIWUM
     PUBLIKACJE
     PROJEKTY
     LINKI
     KONTAKT
     REKRUTACJA
     PIERWSZA
     KLASA
     REKRUTACJA
     ODDZIAŁY
     PRZEDSZKOLNE
    
               PRZETARGI



Serwis webmasterski WebMark


STOŁÓWKA SZKOLNA

PŁATNOŚCI ZA OBIADY

Odpłatność za obiady w danym miesiącu wynosi:
ilość dni szkolnych w miesiącu x 4,50zł. (dla uczniów z klas 1-8)
Grupy "0" mają inne koszty posiłku.

Termin płatości - do 10-tego dnia każdego miesiąca (nie zaokrąglać kwot).
Za wpłaty po tym terminie zostaną naliczone odsetki.

Każdą nieobecność dziecka należy zgłosić do godz. 8:00
telefonicznie: 322189122 (wewnętrzny 32).


Każdy rodzic otrzymuje informację o płatnościach przez e-dziennik.

Numer konta: 73 8435 0004 0000 0003 1844 0005





Alergeny:
1-dwutlenek siarki(siarczany, E220,-E227), 2-jaja, 3 - łubin, 4-mięczaki, 5 -mleko, 6-musztarda, 7-orzechy, 8-orzechy ziemne (arachidowe), 9-ryby, 10-seler, 11-skorupiaki, 12-soja, 13-zboża zawierające gluten, 14-ziarna sezamu

Jadłospis w naszej stołówce układany jest z uwzględnieniem:

ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ZDROWIA
z dnia 26 sierpnia 2015 r.
w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych
do sprzedaży dzieciom i młodzieży
w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach
żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach

Szczegóły:
Środki spożywcze stosowane w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży
w jednostkach systemu oświaty dobiera się w taki sposób, aby:

  • na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;
  • obiad zawierał produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
  • obiad podawany w stołówce szkolnej dostarczał 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego, zgodnie z aktualnymi normami żywienia przy wyliczeniu średnioważonej normy dla danej grupy uczniów.
W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty stosuje się:
  • produkty zbożowe lub ziemniaki (przetworzone):
o niskiej zawartości sodu/soli, zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia;
jedną lub więcej porcji w obiedzie;
trzy lub więcej różnych produktów z tej kategorii środków spożywczych w posiłkach obiadowych w tygodniu;
nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej z tej kategorii środków spożywczych w tygodniu;
do smażenia jest używany olej roślinny rzepakowy
  • warzywa:
surowe lub przetworzone;
bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
w przypadku przetworzonych – o niskiej zawartości sodu/soli;
w przypadku warzyw suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
jedną lub więcej porcji warzyw każdego dnia w posiłku obiadowym;
trzy lub więcej porcji surowych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu;
trzy lub więcej różnych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu
  • owoce:
surowe lub przetworzone;
bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
w przypadku owoców suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
jedną lub więcej porcji owoców każdego dnia w posiłku obiadowym;
trzy lub więcej różnych owoców w posiłkach obiadowych w tygodniu
  • warzywa lub owoce, przy czym:
w żywieniu całodziennym podaje się pięć porcji warzyw lub owoców, jedna porcja może być zastąpiona przez sok w porcji nieprzekraczającej 200 ml;
dodatek warzyw lub owoców podaje się w każdym posiłku każdego dnia
  • mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona:
jedną lub więcej porcji żywności z tej kategorii środków spożywczych każdego dnia;
porcję ryby co najmniej raz w tygodniu;
do smażenia jest używany olej rzepakowy;
nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej w ciągu tygodnia szkolnego od poniedziałku do piątku
  • napoje przygotowywane na miejscu bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu
herbata jest słodzona naturalnym miodem pszczelim;
kompot owocowy
  • inne produkty:
sól w procesie przygotowania posiłku jest stosowana sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa);
sól nie jest stosowana po procesie przygotowania posiłku;
zioła lub przyprawy świeże lub suszone bez dodatku soli;
zupy, sosy oraz potrawy sporządzane z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników

"PROGRAM DLA SZKÓŁ"
I semestr roku szkolnego 2019/2020

Program zastępuje dotychczasowe programy "Owoce i warzywa w szkole" oraz "Mleko w szkole". Ma na celu promowanie wśród uczniów zdrowej diety poprzez udostępnianie dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych oraz działania edukacyjne realizowane w szkołach.

W programie mogą uczestniczyć uczniowie klas I-V szkoły podstawowej.
Dzieci otrzymują owoce, warzywa, soki/przeciery owocowe, mleko i produkty mleczne.


Nasza szkoła korzysta z usług zatwierdzonego dostawcy Andersen Poland.

































  webmaster: Beata Polko